Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Στροβιλοσυμπιεστής Vs. Κομπρέσορας – Πώς δουλεύουν

 

Η έννοιες Στροβιλοσυμπιεστής και Κομπρέσορας μπορεί μερικές φορές να μας μπερδέψουν.  Ωστόσο, είναι δύο ακριβώς αντίθετες έννοιες οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές που τους διαφοροποιούν. 

Στροβιλοσυμπιεστής και Κομπρέσορας

Πριν συζητήσουμε τις διαφορές τους, θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τι συνδέει τους στροβιλοσυμπιεστές και τους κομπρέσορες από μηχανικής απόψεως. Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν συμπιεστές για να ωθήσουν πεπιεσμένο αέρα στον κινητήρα. Ο πεπιεσμένος αέρας επιτρέπει επιπλέον οξυγόνο να φτάσει στον κινητήρα, κάτι το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία επιπλέον ώθησης.

Η κύρια διαφορά μεταξύ στροβιλοσυμπιεστή και τους κομπρέσορα είναι η πηγή ενέργειας. Ο στροβιλοσυμπιεστής κάνει χρήση των καυσαερίων του οχήματος,  δύο φτερωτές – μια της τουρμπίνας και μια του συμπιεστή – περιστρέφονται από τα καυσαέρια. Αντίθετα, οι κομπρέσορες τροφοδοτούνται απευθείας από τον κινητήρα, ένας ιμάντας περιστρέφει την τροχαλία του συμπιεστή για να περιστραφεί.

Powered differently: Turbochargers and superchargers

Powered differently: Turbochargers and superchargers

Στροβιλοσυμπιεστής: μια νέα χρησιμότητα στους σύγχρονους κινητήρες

Οι συμπιεστές είναι γνωστοί για τη χρήση τους σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και εφαρμογές αγώνων, αφού τόσο οι στροβιλοσυμπιεστές όσο και οι κομπρέσορες προσθέτουν ισχύ στους κινητήρες. Ωστόσο, οι στροβιλοσυμπιεστές χρησιμοποιούνται προσφάτως από όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες για την οικονομία καυσίμου τους. Όλα τα οχήματα, από σεντάν μέχρι ελαφρά φορτηγά διαθέτουν επιλογές turbo, επιτρέποντας στους οδηγούς να απολαμβάνουν άφθονη ιπποδύναμη από fuel-efficient κινητήρες.

Αν και οι κομπρέσορες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από την αυτοκινητοβιομηχανία, παρόλα αυτά δεν είναι μέρος της τελευταίας τεχνολογίας για έμφαση στην οικονομία καυσίμου. Οι κομπρέσορες εγκαθίστανται κυρίως για αύξηση της ισχύος. Ανεξάρτητα από την εφαρμογή, τόσο οι στροβιλοσυμπιεστές όσο και οι κομπρέσορες δημιουργούν ακραίες συνθήκες λειτουργίας, με μεγαλύτερες πιέσεις στο λιπαντικό του κινητήρα. Το Mobil 1 ™, ένα προηγμένο πλήρως συνθετικό λιπαντικό κινητήρων παρέχει αποδεδειγμένη απόδοση ακόμα καις στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες με διάσημους κινητήρες με στροβιλοσυμπιεστές (π.χ., η Mercedes-AMG, Porsche) και κομπρέσορες (π.χ., Corvette) χρησιμοποιούν τα Mobil 1 λιπαντικά, ως το πρώτο λιπαντικό πλήρωσης από το εργοστάσια για ορισμένα ή και όλα τα μοντέλα οχημάτων τους.

Χρησιμοποιούμε cookies που είναι απαραίτητα για την αποθήκευση των επιλογών σας κατά τη διάρκεια μίας σύνδεσης και για την στατιστική ανάλυση με σκοπό να βελτιώνουμε τον ιστότοπο και την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδέχομαι" εφόσον έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου και επιθυμείτε την εγκατάσταση των cookies.